- ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 żółtko.
- kajmak:
- 20 dag cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek mleka w proszku
- 10 dag masła
- do dekoracji:
- migdały
- orzechy
- winogrona
Przygotuj kajmak: Zagotuj cukier z mlekiem na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestaw ją z ognia i wsyp przesiane przez sito mleko w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj masło i ubijaj mikserem, aż masa dwukrotnie powiększy swą objętość.
Letni kajmak starannie rozsmaruj na ostudzonym cieście, wyrównując powierzchnię szerokim nożem, maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek udekoruj - wedle uznania - migdałami, orzechami i winogronami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz