Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek z polewą kajmakową

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 żółtko.
    kajmak:
  • 20 dag cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 10 dag masła
    do dekoracji:
  • migdały
  • orzechy
  • winogrona
Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Przełóż go na wysmarowaną i posypaną mąką blachę, ozdobnie zawijając brzegi ciasta. Wstaw do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Przygotuj kajmak: Zagotuj cukier z mlekiem na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestaw ją z ognia i wsyp przesiane przez sito mleko w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj masło i ubijaj mikserem, aż masa dwukrotnie powiększy swą objętość.

Letni kajmak starannie rozsmaruj na ostudzonym cieście, wyrównując powierzchnię szerokim nożem, maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek udekoruj - wedle uznania - migdałami, orzechami i winogronami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...