- ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 jajo
- lukier:
- 15 dag cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
- 5 dag czekolady
Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, i pod koniec utrzyj jeszcze z czekoladą.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.
Ciepłym lukrem oblej wierzch mazurka. Udekoruj wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz