Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek z polewą czekoladową

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajo
    lukier:
  • 15 dag cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
  • 5 dag czekolady
Z wymienionych składników (z jaja weź tylko żółtko) zagnieć ciasto i podziel na dwie części w proporcji 1/4 i 3/4. Mniejszą odłóż, a większą rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Rozwałkowane ciasto przełóż następnie na prostokątną dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Brzegi ciasta dokładnie posmaruj białkiem i obłóż wałeczkiem uformowanym z drugiej części ciasta. Na powierzchni wałeczka możesz wykonać fantazyjne wzór. Mazurek wstaw do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, i pod koniec utrzyj jeszcze z czekoladą.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.

Ciepłym lukrem oblej wierzch mazurka. Udekoruj wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...