Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek z płatków owsianych o smaku orzechowym

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag płatków owsianych
  • 25 dag cukru
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 4 jaja
  • 1 cytryna
  • 2 dag skórki pomarańczowej
  • 5 dag zmielonych orzechów włoskich
    polewa:
  • gotowa polewa orzechowa
    do dekoracji:
  • posypka czekoladowa
    po kilka orzechów: laskowych i włoskich
Płatki owsiane wysusz w ciepłym piekarniku lub na patelni (na wolnym ogniu), ciągle je mieszając. Następnie utrzyj bardzo starannie żółtka z cukrem i masłem, dodając stopniowo sok z cytryny i otartą skórkę.

Z białek ubij sztywną pianę, potem drobniutko posiekaj skórkę pomarańczową. Do utartej masy dodawaj niewielkimi porcjami - delikatnie mieszając - pianę, wysuszone płatki, zmielone orzechy i skórkę pomarańczową. Teraz masę przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, po czym równomiernie rozsmaruj nożem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Wystudzony mazurek oblej polewą (przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu) i udekoruj - wedle uznania - orzechami i posypką czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...