- ciasto:
- 20 dag płatków owsianych
- 25 dag cukru
- 1 kopiasta łyżka masła
- 4 jaja
- 1 cytryna
- 2 dag skórki pomarańczowej
- 5 dag zmielonych orzechów włoskich
- polewa:
- gotowa polewa orzechowa
- do dekoracji:
- posypka czekoladowa
- po kilka orzechów: laskowych i włoskich
Z białek ubij sztywną pianę, potem drobniutko posiekaj skórkę pomarańczową. Do utartej masy dodawaj niewielkimi porcjami - delikatnie mieszając - pianę, wysuszone płatki, zmielone orzechy i skórkę pomarańczową. Teraz masę przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, po czym równomiernie rozsmaruj nożem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Wystudzony mazurek oblej polewą (przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu) i udekoruj - wedle uznania - orzechami i posypką czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz