- ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 żółtko
- masa:
- 25 dag sera trzykrotnie zmielonego
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 8 żółtek i 4 białka
- cukier waniliowy
- lukier:
- 15 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc
- do dekoracji:
- świeże owoce
Przygotuj masę: masło utrzyj najpierw z cukrem i cukrem waniliowym, a potem także z serem i żółtkami. Ubij pianę z 4 białek i dodaj do masy, cały czas delikatnie ją mieszając. Gotową masę rozsmaruj na gorącym cieście i ponownie wstaw do piekarnika (o umiarkowanej temperaturze) na godzinę.
Z podanych składników przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.
Upieczone ciasto wyjmij, wystudzić i polej lukrem. Mazurek możesz udekorować np. ciemnymi winogronami i cząstkami mandarynek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz