Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek z masą serową

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 żółtko
    masa:
  • 25 dag sera trzykrotnie zmielonego
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 8 żółtek i 4 białka
  • cukier waniliowy
    lukier:
  • 15 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc
    do dekoracji:
  • świeże owoce
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, następnie rozwałkuj je na grubość 1 cm i przełóż do brytfanny uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstaw do gorącego piekarnika i podpiecz na złoty kolor.

Przygotuj masę: masło utrzyj najpierw z cukrem i cukrem waniliowym, a potem także z serem i żółtkami. Ubij pianę z 4 białek i dodaj do masy, cały czas delikatnie ją mieszając. Gotową masę rozsmaruj na gorącym cieście i ponownie wstaw do piekarnika (o umiarkowanej temperaturze) na godzinę.

Z podanych składników przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.

Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.

Upieczone ciasto wyjmij, wystudzić i polej lukrem. Mazurek możesz udekorować np. ciemnymi winogronami i cząstkami mandarynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...