Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek z marmoladą

Składniki:
    ciasto:
  • 80 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki śmietany 12-proc. lub mleka
    masa:
  • ok. 30 dag marmolady lub konfitury śliwkowej albo wiśniowej
Z mąki, cukru, masła, jaj i śmietany (mleka) zagnieć ciasto i bardzo starannie je wyrób na stolnicy. Odetnij czwartą część, resztę rozwałkuj i przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką (dużą lub dwie małe). Z części odciętego kawałka uformuj wałeczek i ułóż na brzegach mazurka.

Ciasto lekko zrumień, wyjmij z piekarnika, po czym posmaruj marmoladą lub konfiturą. Z pozostałej części surowego ciasta ułóż kratkę i całość ponownie wstaw do piekarnika. Upiecz na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...