- 20 dag marmolady
- lukier cytrynowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy
- 2 łyżki konfitur z wiśni
- 2 łyżki obranych migdałów do przybrania
- ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 jajo całe
- 1 żółtko
- 1 laska wanilii lub cukier waniliowy (2 dag)
- lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka esencji arakowej
Brytfannę wysmaruj masłem i posyp bułką, po czym wyłóż do niej ciasto równą warstwą grubości 1,5 cm i wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem, a pod koniec ucierania dodaj esencję i sok z cytryny.
Ostudzone ciasto posmaruj marmoladą i polukruj oraz przybierz konfiturami i migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz