Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek z lukrem cytrynowym

Składniki:
  • 20 dag marmolady
  • lukier cytrynowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy
  • 2 łyżki konfitur z wiśni
  • 2 łyżki obranych migdałów do przybrania
    ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajo całe
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy (2 dag)
    lukier:
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka esencji arakowej
Przygotuj ciasto: masło, jajo, żółtko i posiekaną laskę wanilii (lub cukier waniliowy) utrzyj z cukrem na pulchną masę. Następnie - dodając stopniowo mąkę - nadal ucieraj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Brytfannę wysmaruj masłem i posyp bułką, po czym wyłóż do niej ciasto równą warstwą grubości 1,5 cm i wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem, a pod koniec ucierania dodaj esencję i sok z cytryny.

Ostudzone ciasto posmaruj marmoladą i polukruj oraz przybierz konfiturami i migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...