Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek piaskowy

Składniki:
  • 5 jaj
  • 12 dag cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 dag masła
  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
    polewa:
  • 1 białko
  • 18 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
    do dekoracji:
  • kilka suszonych śliwek
  • daktyle
  • figi
  • smażona skórka pomarańczowa
Śliwki drobno pokrój, żółtka utrzyj z 10 dag cukru, białka ubij na sztywną pianę, pod koniec wsyp pozostały cukier. Do utartych żółtek dodawaj na przemian ubitą pianę i mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszając, powoli wlewaj stopione masło i dorzucaj posiekane śliwki. Ciasto przełóż teraz na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wstaw do średnio gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Przygotuj polewę: białko, cukier puder i sok z cytryny utrzyj na białą masę. Gotową polewę wylej na gorące ciasto, na wierzchu ułóż bakalie i ponownie wstaw na kilka minut do wyłączonego, ale jeszcze gorącego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...