Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Mazurek pyszny

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 3 żółtka i 1 jajo
  • 1 szklanka śmietanki
  • 25 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 25 dag rodzynek
  • skórka otarta z 1 cytryny
    do dekoracji:
  • 1 żółtko
  • migdały
Żółtka i jajo utrzyj z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu na puszystą masę utrzyj masło i stopniowo łącz ją z masą jajeczną oraz mąką. Wszystko razem starannie wymieszaj. Wsyp rodzynki, skórkę z cytryny i jeszcze raz wymieszaj.

Ciasto przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Wierzch posmaruj rozbełtanym żółtkiem (składniki dekoracji), posyp obranymi i posiekanymi migdałami, na koniec przykryj pergaminem. Mazurek wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...