Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Makaron zapiekany z salami

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag makaronu (muszelki, drobne kolanka)
  • 4 łyżki starego sera warmińskiego
  • 1/2 puszki groszku (15 dag)
    po 1 papryce: żółtej, czerwonej i zielonej (40 dag)
  • 25 dag salami w plasterkach
  • 20 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule (15 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • po 1/2 łyżeczki tymianku oraz estragonu
  • sól
  • pieprz
    do przygotowania naczynia żaroodpornego:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 1/2 łyżki bułki tartej
Na początku ugotuj na półmiękko makaron w osolonej wodzie i osącz. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebule obierz i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, umyj, osącz i pokrój w półplasterki. Salami pokrój w paski. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Następnie rozgrzej połowę oleju, zeszklij na nim cebulę, włóż pieczarki i (ciągle mieszając) smaż około 5 minut. Przełóż do naczynia z makaronem. Na patelnię wlej pozostały olej, rozgrzej i, mieszając, obsmaż paprykę około 5 minut. Makaron z pieczarkami wymieszaj z salami, papryką, czosnkiem, groszkiem, tymiankiem oraz estragonem, na koniec przypraw solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przełóż do niego makaron i oprósz startym serem. Zapiekaj około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...