- 25 dag makaronu (muszelki, drobne kolanka)
- 4 łyżki starego sera warmińskiego
- 1/2 puszki groszku (15 dag)
- po 1 papryce: żółtej, czerwonej i zielonej (40 dag)
- 25 dag salami w plasterkach
- 20 dag pieczarek
- 2 średnie cebule (15 dag)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- po 1/2 łyżeczki tymianku oraz estragonu
- sól
- pieprz
- do przygotowania naczynia żaroodpornego:
- 1 łyżka margaryny
- 1 1/2 łyżki bułki tartej
Następnie rozgrzej połowę oleju, zeszklij na nim cebulę, włóż pieczarki i (ciągle mieszając) smaż około 5 minut. Przełóż do naczynia z makaronem. Na patelnię wlej pozostały olej, rozgrzej i, mieszając, obsmaż paprykę około 5 minut. Makaron z pieczarkami wymieszaj z salami, papryką, czosnkiem, groszkiem, tymiankiem oraz estragonem, na koniec przypraw solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przełóż do niego makaron i oprósz startym serem. Zapiekaj około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz