Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Makaron z serem

Składniki na 4 porcje:
  • 2-3 szklanki makaronu
  • sól
    sos:
  • 4 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki gęstej śmietany (lub twarożku homogenizowanego)
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli)
  • gałka muszkatołowa
  • sól
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj i odcedź.

Na dużej patelni podgrzej masło, dodaj śmietanę i troszkę gałki muszkatołowej, a na końcu - makaron. Mieszając, mocno go podgrzej, pilnując, by nie przywarł do patelni i odstaw z ognia.

Następny krok: do gorącego makaronu dodaj żółtko, ser oraz sól i gałkę. Gotowe danie możesz posypać posiekaną zieleniną, najlepiej - świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...