Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Lody kawowe

Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 8 żółtek
  • 15-20 dag cukru
  • 1 szklanka śmietanki 36-proc.
  • 3 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 50 ml likieru kawowego
Zagotuj mleko z 3 łyżkami rozpuszczalnej kawy i wlej ją stopniowo do wstawionego do garnka z wrzątkiem naczynia z utartymi z cukrem żółtkami, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij naczynie z ognia i - po dodaniu likieru kawowego - nadal ucieraj, aż masa ostygnie.

Teraz ubij śmietankę, wymieszaj ją z masą i przełóż do maszynki do lodów. Gotowe lody umieść w zamrażalniku. Lody mrożone ponad 12 godzin należy wyjąć na 10 minut przed podaniem, ponakładać do pucharków oraz udekorować bitą śmietaną i konfiturami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...