Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kurze udka duszone w śmietanie

Składniki na 4 porcje:
  • 4 kurze udka
  • 4 pomidory
  • 10 dag czarnych oliwek
  • 1/2ł szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 listki ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Na początku umyj, a potem osusz udka. Natrzyj je sokiem z cytryny i pokruszonym zielem angielskim, oprósz solą i pieprzem, po czym odstaw na 15 minut do lodówki.

Olej mocno rozgrzej, podsmaż na nim z obu stron udka na złoty kolor. Pomidory sparz, obierz i pokrój w ćwiartki. Oliwki osącz (jeśli trzeba, przekrój je i usuń pestki). Udka zalej śmietaną, a potem duś 25 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodaj pomidory i oliwki. Dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...