Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Anyżowe ciasteczka z dyni

Składniki na 4 porcje:
  • 1 dynia (ok. 1 kg)
  • 2 jaja
  • szczypta anyżu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do smażenia
  • sól
Miąższ dyni oczyść z pestek, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu i osączeniu dokładnie go rozetrzyj albo zmiksuj, dodając mleko, anyż oraz do smaku cukier i sól.

Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę, dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Połącz ją z utartym miąższem dyni oraz mąką i wymieszaj na gładką masę.

Wlewaj po łyżce ciasta na rozgrzany na patelni olej i każdy placuszek obsmaż z obu stron na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni osącz je na bibule.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...