Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kura gotowana

Składniki:
  • 1 kura
  • 25 dag włoszczyzny
  • 5 dag cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
Sprawioną, starannie opłukaną kurę uformuj, włóż do wrzącej wody, dodaj soli i gotuj pod przykryciem do miękkości. W połowie gotowania dodaj włoszczyznę i zrumienioną cebulę.

Ugotowaną kurę wyjmij, podziel na części, ułóż na półmisku, przybierz jarzynami z gotowania, a potem polej 3-4 łyżkami rosołu i posyp natką.

Kurę podawaj z gotowaną jarzyną (kalafior, brukselka, marchewka), z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami i kompotem z jabłek lub borówek. Kurę możesz również podać podzieloną na części w rosole, z jarzynami i ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...