Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Chłodnik z ogórków

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 kg świeżych ogórków
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 szalotek
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina (ewentualnie)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka jogurtu
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
  • sól
  • biały pieprz
Czosnek obierz, rozetrzyj z połową łyżeczki soli. Szalotki obierz, rozetrzyj i dodaj do pasty czosnkowej. Wino, mleko i jogurt ubij w garnku i połącz z pastą czosnkowo-cebulową.

Przygotuj ogórki: umyj je, obierz, jeden pokrój w cienkie plastry, pozostałe zetrzyj na tarce i włóż do zupy. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny.

Chłodnik przypraw solą i pieprzem, po czym rozlej na talerze, przybierz plastrami ogórka i posyp koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...