Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Krupnik z kaszą perłową

Składniki na 6 porcji:
  • 10 dag kaszy perłowej
  • 20 dag wieprzowiny z kością
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 25 dag ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 4 suszone grzyby
  • 2 kostki rosołu wołowego
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Grzyby opłucz, zalej 1,5 l wody, dodaj opłukane mięso, kostki rosołowe i gotuj przez godzinę. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i opłucz, cebulę obierz, przekrój na pół, a następnie przypiecz na patelni (bez tłuszczu). Potem razem z przygotowanymi warzywami dodaj do zupy. Gotuj 30 minut, a na koniec wywar przecedź.

Mięso pokrój w kostkę, a grzyby w paski. Teraz w szklance wywaru ugotuj kaszę, po czym dodaj masło - całość utrzyj. Połącz kaszę z pozostałym wywarem, dodaj pokrojone w kostkę mięso, grzyby i marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj jeszcze 20 minut, po czym posyp natką i podawaj.

Zupa będzie wyjątkowo smaczna, jeśli dodasz do niej 10 dag wędzonego boczku. Krupnik możesz ugotować też na cielęcinie z kostką lub na podrobach z drobiu.

Ziemniaki możesz również ugotować oddzielnie - podaj je wtedy okraszone usmażoną na maśle cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...