- 10 dag kaszy perłowej
- 20 dag wieprzowiny z kością
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 25 dag ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 4 suszone grzyby
- 2 kostki rosołu wołowego
- pieprz, sól
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Mięso pokrój w kostkę, a grzyby w paski. Teraz w szklance wywaru ugotuj kaszę, po czym dodaj masło - całość utrzyj. Połącz kaszę z pozostałym wywarem, dodaj pokrojone w kostkę mięso, grzyby i marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj jeszcze 20 minut, po czym posyp natką i podawaj.
Zupa będzie wyjątkowo smaczna, jeśli dodasz do niej 10 dag wędzonego boczku. Krupnik możesz ugotować też na cielęcinie z kostką lub na podrobach z drobiu.
Ziemniaki możesz również ugotować oddzielnie - podaj je wtedy okraszone usmażoną na maśle cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz