Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Bulion z ryby

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag małych ryb (płotki, karasie)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 1 białko (ewentualnie)
  • 1 łyżka koperku
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i dokładnie opłucz. Por oczyść i opłucz, cebulę obierz i przekrój na 4 części. Warzywa zalej wrzącą posoloną wodą i gotuj 15 minut.

Teraz umyj ryby, oczyść je, opłucz i włóż do gotujących się warzyw. Dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i gotuj jeszcze 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij z ognia i przecedź wywar przez sito wyłożone gazą. Na koniec przypraw gałką muszkatołową, cukrem, pieprzem i solą.

Uwaga! Aby uzyskać całkowicie czysty wywar, musisz ubić pianę z białka, wymieszać ją z zupą, zagotować i ponownie przecedzić.

Bulion podawaj posypany koperkiem, ze słonymi paluszkami, diablotkami, pulpetami z ryby lub pierogiem albo kulebiakiem z rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...