- 50 dag małych ryb (płotki, karasie)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 biała część pora
- 1 duża cebula
- 1 białko (ewentualnie)
- 1 łyżka koperku
- 1 liść laurowy
- 8 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Teraz umyj ryby, oczyść je, opłucz i włóż do gotujących się warzyw. Dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i gotuj jeszcze 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij z ognia i przecedź wywar przez sito wyłożone gazą. Na koniec przypraw gałką muszkatołową, cukrem, pieprzem i solą.
Uwaga! Aby uzyskać całkowicie czysty wywar, musisz ubić pianę z białka, wymieszać ją z zupą, zagotować i ponownie przecedzić.
Bulion podawaj posypany koperkiem, ze słonymi paluszkami, diablotkami, pulpetami z ryby lub pierogiem albo kulebiakiem z rybą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz