- 80 dag dużych ziemniaków
- 4 szklanki rosołu drobiowo-warzywnego
- 20 dag wędzonej polędwicy
- 3/4 pojemnika kwaśnej śmietany (15 dag)
- 1 pęczek dymki
- 3 łyżki masła lub margaryny
- rzeżucha
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź kwaśną śmietaną, zupę zagotuj i zagęść. Pozostałe ziemniaki pokrój w cienkie paseczki. Oczyść i umyj dymkę, pokrój ją w cienkie prążki. W rondlu rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim dymkę i pokrojone ziemniaki. Zalej resztą rosołu i gotuj około 10 minut.
Teraz pokrój w drobną kostkę polędwicę, wymieszaj ją z podsmażoną dymką oraz ziemniakami. Dodaj do zupy, starannie wymieszaj, krótko zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową kartoflankę rozlej na talerze i posyp listkami rzeżuchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz