Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Królewska kartoflanka

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag dużych ziemniaków
  • 4 szklanki rosołu drobiowo-warzywnego
  • 20 dag wędzonej polędwicy
  • 3/4 pojemnika kwaśnej śmietany (15 dag)
  • 1 pęczek dymki
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • rzeżucha
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obierz i opłucz, 2/3 pokrój w kostkę, zalej 3 szklankami rosołu i gotuj 20 minut pod przykryciem. Następnie zupę zdejmij z ognia i przestudź. Ziemniaki zmiksuj w rosole.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadź kwaśną śmietaną, zupę zagotuj i zagęść. Pozostałe ziemniaki pokrój w cienkie paseczki. Oczyść i umyj dymkę, pokrój ją w cienkie prążki. W rondlu rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim dymkę i pokrojone ziemniaki. Zalej resztą rosołu i gotuj około 10 minut.

Teraz pokrój w drobną kostkę polędwicę, wymieszaj ją z podsmażoną dymką oraz ziemniakami. Dodaj do zupy, starannie wymieszaj, krótko zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotową kartoflankę rozlej na talerze i posyp listkami rzeżuchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...