Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krupnik z kaszy jaglanej

Składniki na 6 porcji:
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 szklanek rosołu drobiowego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 upieczone udko kurczaka
  • 1-2 żółtka
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny
  • pieprz, sól
Opłukaną kaszę zalej zimnym rosołem i gotuj około 50 minut na małym ogniu. Pieczarki umyj, osącz, pokrój na plasterki, po czym usmaż na maśle lub margarynie. Mięso z udka pokrój w kostkę i pod koniec gotowania wrzuć do zupy, dodaj pieczarki. Krupnik zagotuj i zdejmij z ognia. Zapraw go teraz rozmąconymi żółtkami, rozprowadzonymi przestudzoną zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krupnik - już na talerzu - posyp przed podaniem zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...