Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Barszcz wigilijny z uszkami

Składniki na 6 porcji:
  • 75 dag buraków
  • 4 szklanki bulionu warzywnego w płynie
  • 1/2 szklanki zagęszczonego barszczu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól
    uszka:
  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
Grzyby wypłucz, zalej 2 szklankami wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie. Buraki obierz, bardzo drobno pokrój, zalej 3-4 szklankami wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem, aż będą całkiem miękkie. Barszcz przecedź do większego garnka, po czym wlej bulion warzywny, kilka łyżek wywaru z grzybów (resztę zużyj do zupy grzybowej lub kapusty) i koncentrat barszczu, całość zagotuj. Dodaj majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę, jeszcze chwilę gotuj, potem przypraw sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą.

Zrób uszka. Cebulę bardzo drobno posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju, dołóż bardzo drobno pokrojone lub zmielone grzyby i tartą bułkę, chwilę smaż, mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Z mąki, łyżki oleju i letniej wody (około pół szklanki) zagnieć niezbyt twarde ciasto. Cienko je rozwałkuj i pokrój na małe kwadraciki (o bokach około 3-4 cm). Na każdy placuszek połóż troszkę nadzienia, złóż kwadrat na pół po przekątnej i najpierw dokładnie zlep nakładające się brzegi, a potem rogi. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż uszka do wrzątku i gotuj około 2 minut od wypłynięcia, po czym przecedź, rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem. Kto woli, może ugotowane i osączone uszka podsmażyć na oleju i podawać osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...