- 75 dag buraków
- 4 szklanki bulionu warzywnego w płynie
- 1/2 szklanki zagęszczonego barszczu
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sok z 1 cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
- uszka:
- 2 szklanki mąki
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1-2 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Zrób uszka. Cebulę bardzo drobno posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju, dołóż bardzo drobno pokrojone lub zmielone grzyby i tartą bułkę, chwilę smaż, mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Z mąki, łyżki oleju i letniej wody (około pół szklanki) zagnieć niezbyt twarde ciasto. Cienko je rozwałkuj i pokrój na małe kwadraciki (o bokach około 3-4 cm). Na każdy placuszek połóż troszkę nadzienia, złóż kwadrat na pół po przekątnej i najpierw dokładnie zlep nakładające się brzegi, a potem rogi. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż uszka do wrzątku i gotuj około 2 minut od wypłynięcia, po czym przecedź, rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem. Kto woli, może ugotowane i osączone uszka podsmażyć na oleju i podawać osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz