Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Barszcz po ukraińsku

Składniki:
  • 6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
    60 dag obranych warzyw:
  • 2 buraki
  • 3 łyżki fasolki szparagowej ciętej
  • 1 mały ziemniak
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1/2 małej pietruszki
  • 1/2 małej cebuli
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego 2-proc. (15 dag)
  • lub 1/2 kubeczka śmietany 12-proc. (10 dag)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Warzywa oczyść, obierz i opłucz. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, zalej gorącym bulionem i dodaj do nich sok z cytryny, liść laurowy, Jarzynkę - ugotuj wszystko razem.

Pietruszkę przekrój na pół, ziemniak pokrój w kostkę, a pozostałe warzywa, oprócz fasolki, w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa i roztarty czosnek dodaj do zupy na 15 minut przed końcem gotowania.

Gdy ziemniaki będą miękkie, wsyp drobno pokrojony koperek i dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem zupę zabiel jogurtem lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...