- 6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
- 60 dag obranych warzyw:
- 2 buraki
- 3 łyżki fasolki szparagowej ciętej
- 1 mały ziemniak
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1/2 małej pietruszki
- 1/2 małej cebuli
- sok z 1 cytryny
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego 2-proc. (15 dag)
- lub 1/2 kubeczka śmietany 12-proc. (10 dag)
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka jarzynki
- 1 liść laurowy
- cukier
- sól
- pieprz
Pietruszkę przekrój na pół, ziemniak pokrój w kostkę, a pozostałe warzywa, oprócz fasolki, w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa i roztarty czosnek dodaj do zupy na 15 minut przed końcem gotowania.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wsyp drobno pokrojony koperek i dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem zupę zabiel jogurtem lub śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz