Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Chłodnik z czerwonym winem

Składniki:
  • 4 szklanki piwa
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • kawałek kory cynamonowej
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dag rodzynek
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
Zagotuj piwo z cynamonem, kawałkiem dokładnie umytej skórki z cytryny i cukrem. Następnie rozbełtaj żółtka, wlej je do wazy, po czym dodawaj stopniowo gorące piwo, cały czas starannie mieszając. Teraz wlej wino, dodaj sok z cytryny oraz umyte i osączone rodzynki.

Zupę ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z grzankami z ciemnego pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...