Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem z zielonego groszku i kalafiora

Składniki:
  • 30 dag zielonego groszku
  • 20 dag kalafiora
  • 10 dag brokułów
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • sól
  • zielony pieprz
Brokuły i kalafior umyj, oczyść i podziel na różyczki. Groszek opłucz i osącz. Następnie zagotuj wywar z warzyw i dodaj do niego przygotowane warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, a pod koniec gotowania wlej sok z cytryny. Przyrządź zasmażkę z oliwy, mąki oraz kilku łyżek bulionu. Potem połącz ją z zupą, całość ponownie zagotuj. Garnek zdejmij z ognia, zupę lekko ostudź i zmiksuj. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Teraz przygotuj do dekoracji marchew. Umyj ją i obierz. Nożykiem do obierania ziemniaków wytnij z marchewki wstążki i udekoruj nimi zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...