Składniki: - 30 dag zielonego groszku
- 20 dag kalafiora
- 10 dag brokułów
- 1 marchewka
- 1 szklanka wywaru z warzyw
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki oliwy
- 1 1/2 łyżki mąki
- sól
- zielony pieprz
Brokuły i kalafior umyj, oczyść i podziel na różyczki. Groszek opłucz i osącz. Następnie zagotuj wywar z warzyw i dodaj do niego przygotowane warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, a pod koniec gotowania wlej sok z cytryny. Przyrządź zasmażkę z oliwy, mąki oraz kilku łyżek bulionu. Potem połącz ją z zupą, całość ponownie zagotuj. Garnek zdejmij z ognia, zupę lekko ostudź i zmiksuj. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Teraz przygotuj do dekoracji marchew. Umyj ją i obierz. Nożykiem do obierania ziemniaków wytnij z marchewki wstążki i udekoruj nimi zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz