Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem owocowy z galaretką

Składniki:
  • 1 kg owoców (truskawki, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, morele - mogą być mrożone)
  • 3 szklanki cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 niepełna szklanka śmietany kremówki
  • 2 galaretki owocowe (np. truskawkowa, morelowa, malinowa)
Na początku namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody. Owoce przebierz, wymyj, osusz i dokładnie zmiksuj z cukrem (kilka owoców odłóż do dekoracji). Do zmiksowanych owoców dodaj śmietanę ubitą na puszystą masę. Całość połącz z rozpuszczoną żelatyną.

Połowę porcji tężejącej galaretki (przygotowanej według przepisu na opakowaniu) nałóż do formy o dekoracyjnym kształcie. Na galaretce ułóż krem, udekoruj go owocami i ostrożnie zalej resztą galaretki. Przed podaniem odstaw do schłodzenia. Przed podaniem deser można udekorować melisą.

Uwaga: smak galaretki warto dobrać do owoców, z jakich jest przygotowany krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...