Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem truskawkowy

Składniki na 2 porcje:
  • 1 1/2 szklanki soku truskawkowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek cukru
  • 4 truskawki
Sok truskawkowy oraz świeżo wyciśnięty sok cytrynowy wlej do emaliowanego naczynia. Dolej półtorej szklanki wody, potem wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Kaszę mannę połącz z cukrem i stopniowo, stale mieszając, wsypuj do wrzącego płynu. Garnek ustaw na płytce ochronnej. Gotuj chwilę na wolnym ogniu, nie przerywając energicznego mieszania, aż kasza napęcznieje.

Teraz garnek zestaw z ognia i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie kaszę dokładnie roztrzep lub zmiksuj z owocowym kremem. Nałóż do miseczek albo pucharków. Wstaw do lodówki na 20-30 minut.

Tuż przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami (całymi lub pokrojonymi na ćwiartki albo w plasterki). Krem możesz też ozdobić rozetkami z bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...