- 1 1/2 szklanki soku truskawkowego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 7 łyżek kaszy manny
- 5 łyżek cukru
- 4 truskawki
Kaszę mannę połącz z cukrem i stopniowo, stale mieszając, wsypuj do wrzącego płynu. Garnek ustaw na płytce ochronnej. Gotuj chwilę na wolnym ogniu, nie przerywając energicznego mieszania, aż kasza napęcznieje.
Teraz garnek zestaw z ognia i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie kaszę dokładnie roztrzep lub zmiksuj z owocowym kremem. Nałóż do miseczek albo pucharków. Wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Tuż przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami (całymi lub pokrojonymi na ćwiartki albo w plasterki). Krem możesz też ozdobić rozetkami z bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz