Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem czekoladowo-waniliowy

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki proszku budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • drobne ciasteczka lub wafelki
  • wiśnie kandyzowane
Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami zimnego mleka i proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotuj, odstaw z ognia. Dodaj utarte żółtka, ogrzewaj powoli na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dosyp cukier waniliowy. Pianę dodawaj stopniowo do gorącej masy.

Krem podziel na dwie części. Czekoladę zetrzyj na tarce, odłóż odrobinę do dekoracji, a resztę wymieszaj z połową kremu. Drugą połowę przygotowanego kremu wymieszaj z ajerkoniakiem. Do czterech pucharków nałóż warstwami oba rodzaje kremu. Deser wstaw do lodówki. Przed podaniem ozdób kleksem bitej śmietany, wisienką kandyzowaną, ciasteczkami i posyp czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...