Składniki:- 6 jaj
- 30 dag cukru
- 2 pomarańcze
- cynamon
- 1/2 szklanki wody
- 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
Na początku z wody i cukru (25 dag) ugotuj na małym ogniu rzadki lukier. Umyte pomarańcze sparz wrzątkiem i wyciśnij z nich sok. Następnie cienko obierz skórkę i wrzuć ją do wrzątku na 2 minuty, osącz na sicie i pokrój w cienkie paski. Pozostały cukier zagotuj z winem, wrzuć pomarańczowe skórki - całość gotuj na małym ogniu.
Dokładnie roztrzep jaja z sokiem z pomarańczy i cynamonem, połącz z przestudzonym lukrem, cały czas ubijając, po czym dodaj pianę z białek.
Delikatnie wymieszaj, rozłóż do małych salaterek i udekoruj paskami skórki pomarańczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz