Składniki:- 500 ml mleka
- 1/2 laski wanilii
- 12 dag cukru
- 6 żółtek
- 250 ml śmietanki 36-proc.
- 2 dag żelatyny
do dekoracji: - kandyzowana skórka pomarańczowa
Mleko zagotuj z wanilią, potem wanilię wyjmij. Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie, nie przerywając mieszania, wlej gorące mleko. Naczynie z żółtkami wstaw do większego garnka z wrzątkiem i ubij, aż masa zgęstnieje. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody, zagotuj ją, ostudzić i dodaj do kremu. Śmietankę ubij i delikatnie połącz z kremem.
Przełóż całą masę do formy i poczekaj aż zastygnie. Przed podaniem włóż formę na 3 sekundy do wrzątku, a potem wyjmij krem na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz