Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem waniliowy

Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 12 dag cukru
  • 6 żółtek
  • 250 ml śmietanki 36-proc.
  • 2 dag żelatyny
    do dekoracji:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Mleko zagotuj z wanilią, potem wanilię wyjmij. Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie, nie przerywając mieszania, wlej gorące mleko. Naczynie z żółtkami wstaw do większego garnka z wrzątkiem i ubij, aż masa zgęstnieje. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody, zagotuj ją, ostudzić i dodaj do kremu. Śmietankę ubij i delikatnie połącz z kremem.

Przełóż całą masę do formy i poczekaj aż zastygnie. Przed podaniem włóż formę na 3 sekundy do wrzątku, a potem wyjmij krem na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...