Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Warzywa smażone w cieście

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg mieszanych warzyw
  • np. brokuły, cukinia, bakłażan, strąk papryki
  • małe pieczarki, seler łodygowy
  • 1/2 szklanki mąki sojowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajo
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • olej do smażenia
Obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, po czym zmiksuj z jajem i taką ilością mleka, by ciasto miało konsystencję kwaśnej śmietany. Odstaw na 30 minut.

Teraz przygotuj warzywa. Brokuły umyj, podziel na różyczki, pamiętając o usunięciu głąbów. Cukinię i bakłażany umyj, pokrój w kostkę, posól, a po około 20 minach odsącz na papierowych ręcznikach ich sok. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Łodygi selera obierz, podziel na kawałki grubości 2 cm. Czas na pieczarki - umyj je i przytnij końce trzonów.

Ciasto dopraw sosem sojowym, pieprzem i kurkumą. Nadziewaj na widelec przygotowane warzywa maczać w cieście i smaż na głębokim oleju (jak pączki) przez 8-10 minut. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem pomidorowym.

Warzywa możesz również podawać do maczania z dipem - jako oryginalną przekąskę do zimnego piwa lub wytrawnego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...