- 1 kg mieszanych warzyw
- np. brokuły, cukinia, bakłażan, strąk papryki
- małe pieczarki, seler łodygowy
- 1/2 szklanki mąki sojowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajo
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mleka
- sos sojowy
- sól, pieprz
- kurkuma
- olej do smażenia
Teraz przygotuj warzywa. Brokuły umyj, podziel na różyczki, pamiętając o usunięciu głąbów. Cukinię i bakłażany umyj, pokrój w kostkę, posól, a po około 20 minach odsącz na papierowych ręcznikach ich sok. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Łodygi selera obierz, podziel na kawałki grubości 2 cm. Czas na pieczarki - umyj je i przytnij końce trzonów.
Ciasto dopraw sosem sojowym, pieprzem i kurkumą. Nadziewaj na widelec przygotowane warzywa maczać w cieście i smaż na głębokim oleju (jak pączki) przez 8-10 minut. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem pomidorowym.
Warzywa możesz również podawać do maczania z dipem - jako oryginalną przekąskę do zimnego piwa lub wytrawnego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz