Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem mandarynkowy

Składniki na 5 porcji:
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 jaja
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki soku z mandarynek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki winiaku
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (pół szklanki). Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wino zagotuj z sokiem mandarynkowym, zdejmij z ognia, połącz z masą żółtkową i ubijaj mikserem na parze około 2 minut.

Powstały krem bardzo dokładnie wymieszaj z żelatyną i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie ubij pianę z białek oraz kremówkę z cukrem pudrem.

Ubitą śmietanę połącz z pianą i przestudzonym kremem, polej winiakiem, delikatnie przełóż do pucharków.

Udekoruj wedle własnego uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...