Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Krem czekoladowy

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3 jaja
  • 1 tabliczka czekolady (10 dag)
  • 1/2 laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 2 kostki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 kieliszek koniaku
Zacznij od ubicia na pianę jaj z połową cukru. Postaw je następnie na naczyniu z gorącą wodą i ubijaj dalej, aż masa zgęstnieje. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku.

Czekoladę połam, wlej trzy łyżki śmietanki, rozpuść i dodaj do ubitych jaj. Pozostałą śmietankę ubij z resztą cukru, delikatnie połącz z ostudzoną masą jajeczną. Dodaj wanilię utartą między kostkami cukru (będzie miała wspaniały aromat!), czekoladę oraz koniak. Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw do schłodzenia do lodówki.

W podobny sposób przyrządzisz krem kawowy - do masy z jajek wystarczy dodać dwie łyżki kawy instant.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...