Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety z fasoli

Składniki:
  • 40 dag białej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta do obtaczania
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
Fasolę umyj na sicie, włóż do garnka i zalej na noc gorącą wodą. Następnego dnia odcedź, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania fasolę osól, po czym odcedź i zmiel.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i mieszając smaż cebulę, aż zacznie się rumienić. Potem wlej pozostałą oliwę, wymieszaj, ostudź. Fasolę połącz z cebulą, tłuszczem, jajami i szczypiorkiem, dopraw solą, pieprzem do smaku. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, formuj kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor.

Podawaj z surówką oraz sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...