Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety z ziemniaków

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • starta gałka muszkatołowa
  • 5 łyżek bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
Ziemniaki wyszoruj, zalej wrzątkiem i gotuj 30 minut. Jeszcze ciepłe obierz i przepuść przez praskę. Jaja (oprócz jednego) rozbij - oddziel żółtka od białek; białka lekko roztrzep widelcem. Ziemniaki wymieszaj z mąką, jajem i żółtkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową na gładką masę. Formuj kotleciki długości 8-9 cm i szerokości 3 cm. Do rondla wlej tłuszcz na wysokość 1 cm, dobrze go rozgrzej. Kotlety obtaczaj w białku oraz w bułce tartej, po czym kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoty kolor.

Kotlety podawaj z sezonową surówką lub duszonymi jarzynami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...