Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kotlety mielone z papryką

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pęczek dymki
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • 2 opakowania piure z grzankami i smażoną cebulą
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki oleju
  • starta gałka muszkatołowa
  • curry
  • papryka
  • przyprawy do kotletów mielonych
  • sól, pieprz
Oczyść i umyj dymkę, 2 cebulki pokrój w krążki. Zagnieć mielone mięso z jajkiem, dymką i przyprawą do kotletów mielonych, pieprzem, curry, papryką i startą gałką muszkatołową.

Z przygotowanej masy uformuj 12 wałeczków i obtocz je w reszcie tartej bułki. Teraz rozgrzej olej na dużej patelni i smaż kotleciki 10 minut ze wszystkich stron na złoty kolor. Pokrój w krążki resztę dymki.

Oczyść paprykę, opłucz i pokrój w paski. Zdejmij kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu około 8 minut duś paprykę. W połowie duszenia wrzuć dymkę. Warzywa posyp solą i pieprzem.

Następnie przygotuj puree ziemniaczane wg przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...