Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kotleciki po śródziemnomorsku

Składniki:
  • 40 dag chudej wołowiny
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 5 dag drobno posiekanej słoniny
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • smalec do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Mięso dokładnie zmiel, polej winem, dodaj drobno posiekany czosnek, po czym odstaw na godzinę. Posiekaną cebulę zrumień na oliwie i dodaj do mięsa wraz z bułką tartą, jajem i słoniną. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Masę mięsną bardzo starannie wyrób, formuj z niej potem kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w mące i smaż w głębokim tłuszczu.

Usmażone mięso wyłóż na salaterkę, polej gorącym sosem pomidorowym. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...