- 1 kaczka (ok. 1,5 kg)
- 10-15 dag bekonu
- 2 pomarańcze
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- marynata:
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 3-4 łyżki śmietanki
- 2 pomarańcze
Upieczoną kaczkę podziel teraz na porcje i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Sos spod kaczki przetrzyj przez sito, połącz z pozostałym sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy, a następnie podgrzej. Wlej rozmieszaną z mąką śmietankę i - stale mieszając - gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na patelni stop masło, włóż pokrojone w plastry pomarańcze, chwilę smaż.
Plastrami pomarańczy obłóż kaczkę, polej sosem, wstaw na 5-7 minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj z kluskami francuskimi lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz