Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kaczka po brazylijsku

Składniki:
  • 1 kaczka (ok. 1,5 kg)
  • 10-15 dag bekonu
  • 2 pomarańcze
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
    marynata:
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
    sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • 2 pomarańcze
Dokładnie wymieszaj składniki marynaty. Umytą i osuszoną kaczkę ułóż w dużym rondlu, zalej marynatą, przykryj i zostaw na 24 godziny w lodówce (2-3 razy obróć mięso, by się równo zamarynowało). Po wyjęciu z marynaty kaczkę osusz, obłóż cienkimi plasterkami bekonu, lekko obwiąż bawełnianą nitką i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstaw kaczkę do nagrzanego piekarnika i piecz, często skrapiając mięso marynatą. Polewaj też powstałym w czasie pieczenia sosem. W międzyczasie wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Po 40 minut pieczenia polej kaczkę połową soku.

Upieczoną kaczkę podziel teraz na porcje i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Sos spod kaczki przetrzyj przez sito, połącz z pozostałym sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy, a następnie podgrzej. Wlej rozmieszaną z mąką śmietankę i - stale mieszając - gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na patelni stop masło, włóż pokrojone w plastry pomarańcze, chwilę smaż.

Plastrami pomarańczy obłóż kaczkę, polej sosem, wstaw na 5-7 minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj z kluskami francuskimi lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...