Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kaczka z pomarańczami

Składniki na 6 porcji:
  • 1 duża kaczka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotuj kaczkę - opal ją nad ogniem, umyj, osusz, a potem natrzyj solą i pieprzem (również wewnątrz). Teraz ponakłuwaj gęsto widelcem, a do środka włóż obraną i przekrojoną cebulę. Tak przygotowaną połóż w brytfannie z rozgrzanym olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 2 godzin, polewając kaczkę wytwarzającym się sosem i skrapiając wrzątkiem (pół szklanki).

W rondelku przygotuj rosół, dodaj liść laurowy i pieprz ziarnisty, gotuj pod przykryciem przez 10 minut, a na koniec przecedź.

Pomarańcze dokładnie umyj, sparz i osusz. Z jednej otrzyj skórkę na tarce o małych otworach, a później wyciśnij sok. Drugą obierz i pokrój w półplasterki.

Upieczoną kaczkę - zrumienioną i miękką - wyjmij następnie z piekarnika i nakryj folią aluminiową na 10 minut. Z brytfanny zlej teraz tłuszcz, zostawiając osadzony na spodzie sos (około 3 łyżek).

Mąkę wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy. 3/4 szklanki odcedzonego bulionu wlej do brytfanny, zagotuj, zagęść mąką z sokiem, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kaczkę pokrój na porcje i ułóż na ogrzanym półmisku. Polej połową przygotowanego sosu (resztę podaj w sosjerce), udekoruj plastrami pomarańczy i gałązkami natki.

Podawaj z ziemniakami pieczonymi oraz zieloną sałatą mieszaną lub surówką z cykorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...