- 1 duża kaczka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz
W rondelku przygotuj rosół, dodaj liść laurowy i pieprz ziarnisty, gotuj pod przykryciem przez 10 minut, a na koniec przecedź.
Pomarańcze dokładnie umyj, sparz i osusz. Z jednej otrzyj skórkę na tarce o małych otworach, a później wyciśnij sok. Drugą obierz i pokrój w półplasterki.
Upieczoną kaczkę - zrumienioną i miękką - wyjmij następnie z piekarnika i nakryj folią aluminiową na 10 minut. Z brytfanny zlej teraz tłuszcz, zostawiając osadzony na spodzie sos (około 3 łyżek).
Mąkę wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy. 3/4 szklanki odcedzonego bulionu wlej do brytfanny, zagotuj, zagęść mąką z sokiem, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kaczkę pokrój na porcje i ułóż na ogrzanym półmisku. Polej połową przygotowanego sosu (resztę podaj w sosjerce), udekoruj plastrami pomarańczy i gałązkami natki.
Podawaj z ziemniakami pieczonymi oraz zieloną sałatą mieszaną lub surówką z cykorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz