Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kaczka aromatyczna

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kaczka (ok. 1 1/2 kg)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • jarzynka
  • pieprz
Kaczkę umyj, osusz i natrzyj jarzynką zmieszaną z 1 łyżeczką cynamonu i szczyptą pieprzu. Do rondla wsyp cukier, resztę cynamonu oraz goździki, po czym wlej szklankę wody i gotuj, aż powstanie syrop. Teraz przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj go do syropu wraz z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem.

Kaczkę dokładnie posmaruj syropem i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu przełóż ją do brytfanny, polej pozostałym syropem i piecz 1,5 godziny
w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, często polewając wytworzonym sosem.

Kaczkę podawaj z ryżem i sałatką z owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...