Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kaczka po poznańsku

Składniki na 4-6 porcji:
  • kaczka (około 1 1/2 kg)
  • 80 dag kapusty czerwonej
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 dag słoniny
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 winogron
  • cukier
  • sól, pieprz
Kaczkę oczyść, opłucz, osącz, po czym przekrój wzdłuż na pół, odetnij skrzydełka i szyję, delikatnie wytnij kręgosłup. Połówki kaczki posól i obrumień na smalcu. Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki. Podroby z kaczki (serce, żołądek, wątróbkę) posiekaj i wraz z cebulą zrumień na maśle. Następnie podlej wodą i duś 30 minut, aż będzie miękka. Kaczkę przełóż do rondla, wlej nieco wywaru z podrobów i duś jeszcze 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Kapustę poszatkuj, sparz (wodę odlej), posól i skrop sokiem z cytryny. Pozostałą cebulę obierz i pokrój w kostkę. Słoninę również pokrój w kostkę, zrumień razem z cebulą, potem dodaj mąkę. Wszystko wymieszaj i włóż do kapusty wraz z uprzednio przygotowanymi podrobami.

Wlej wino i duś kapustę 15-20 minut. Następnie dopraw ją solą, cukrem i pieprzem. Kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą i duś jeszcze 40 minut. Pod koniec duszenia dodaj winogrona.

Kaczkę podawaj z ziemniakami ugotowanymi na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...