- kaczka (około 1 1/2 kg)
- 80 dag kapusty czerwonej
- 2 łyżki smalcu
- 5 dag słoniny
- 2 małe cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 winogron
- cukier
- sól, pieprz
Kapustę poszatkuj, sparz (wodę odlej), posól i skrop sokiem z cytryny. Pozostałą cebulę obierz i pokrój w kostkę. Słoninę również pokrój w kostkę, zrumień razem z cebulą, potem dodaj mąkę. Wszystko wymieszaj i włóż do kapusty wraz z uprzednio przygotowanymi podrobami.
Wlej wino i duś kapustę 15-20 minut. Następnie dopraw ją solą, cukrem i pieprzem. Kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą i duś jeszcze 40 minut. Pod koniec duszenia dodaj winogrona.
Kaczkę podawaj z ziemniakami ugotowanymi na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz