Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kaczka z migdałami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kaczka (około 2 kg)
  • niepełna szklanka sosu sojowego (200 ml)
  • 2 dag świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 10 dag migdałów
  • 1/2 litra wytrawnego sherry
  • 25 dag ryżu
  • 1/8 szklanki oleju sojowego
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
Gdy tylko zagotuje się sherry z 1 litrem wody, włóż do wrzątku kaczkę i gotuj ją przez dalsze 90 minut. Po wyjęciu osącz, podziel na części i pokrój odfiletowane piersi.

A teraz odmierz 1,5 szklanki odtłuszczonego rosołu, zagęść go mąką ziemniaczaną oraz przypraw sosem sojowym i pieprzem. Na oleju upraż najpierw migdały, a potem na tym samym tłuszczu usmaż mięso. Tak przyrządzoną kaczkę polej sosem, posyp prażonymi migdałami podaj z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...