Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kotleciki z kani

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag kani
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka śmietany 12-proc.
  • 1 jajo
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
    do dekoracji:
  • gałązki natki pietruszki
  • plasterki cytryny
Jajo roztrzep ze śmietaną i powoli, porcjami wsyp mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być nieco gęściejsze od naleśnikowego. Następnie lekko je posól i odstaw na bok na pół godziny.

Kanie oczyść, odcinając trzony, a większe kapelusze potnij na mniejsze kawałki i ugotuj grzyby w osolonej wodzie (przez 3-4 minuty), po czym odcedź je i odstaw do przestudzenia.

Tak przygotowane kanie kolejno obtaczaj w cieście i smaż z obu stron, aż się zrumienią. Kotleciki z kani podawaj z plasterkiem cytryny i gałązką natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...