Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Korona z owoców

Składniki na 4 porcje:
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 250 g wiśni lub czereśni i truskawek
  • 75 g cukru
  • 1 kieliszek wiśniowego likieru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek żelatyny
Owoce umyj (wiśnie i czereśnie wydryluj), kilkanaście odłóż do dekoracji. Teraz zagotuj cukier w pół szklanki wody, wrzuć wiśnie (lub czereśnie) i gotuj je przez 5 minut. Następnie wyjmij, wymieszaj z pozostałymi owocami i ułóż w formie z tzw. kominkiem.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie, potem połącz z syropem z wiśni. Zagotuj, cały czas mieszając. Do zimnego syropu wlej sok z cytryny i likier. Syropem zalej owoce i wstaw do lodówki. Gdy syrop zastygnie, zanurz formę na chwilę w gorącej wodzie, wyjmij deser na półmisek, włóż do środka surowe owoce i udekoruj gronami porzeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...