Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Mokka z gruszkami

Składniki na 14 porcji:
  • 275 g masła
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 500 g twarogu
  • 850 g gruszek z puszki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 torebki kawy cappuccino
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Stop 150 g masła, wsyp cappuccino, całość wymieszaj i przestudź. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę, dodaj jajko, 100 g cukru, sól i masło - z wszystkich składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż na 20 minut do zamrażalnika.

Przepuść przez maszynkę twaróg. Pozostałe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Resztę masła i 100 g cukru utrzyj na gładką masę. Stale ucierając, dodawaj żółtka i zmielony twaróg. Następnie ubij ze szczyptą soli białka. Pianę delikatnie połącz z masą twarogową.

Wysmaruj tłuszczem średniej wielkości tortownicę. Na dno zetrzyj na tarce 2/3 ciemnego ciasta. Wyłóż masę twarogową. Teraz osącz z zalewy gruszki i ułóż je na masie. Resztę ciemnego ciasta rozkrusz palcami na gruszki. Tak przygotowane ciasto piecz 70 minut w temperaturze 175°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...