- 8 filetów śledziowych (matiasy)
- 3 strąki marynowanej papryki
- 1 słoiczek majonezu
- 2 łyżki sparzonego zmielonego szpinaku
- kilka liści sałaty
- sok z cytryny
- cukier, sól
Przygotowane koreczki ułóż na wąskim półmisku lub okrągłym talerzu. Udekoruj liśćmi sałaty.
Teraz przygotuj sos: majonez dokładnie wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na mniej więcej 10 minut w chłodne miejsce, by sos nabrał smaku.
Schłodzony sos przełóż na półmisek, wlej go w „miseczkę” z liścia sałaty albo podaj go osobno, w sosjerce.
Do sosu majonezowego możesz też dodać trochę posiekanych ziół, na przykład szczypiorku lub lubczyku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz