Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Koreczki śledziowe

Składniki:
  • 8 filetów śledziowych (matiasy)
  • 3 strąki marynowanej papryki
  • 1 słoiczek majonezu
  • 2 łyżki sparzonego zmielonego szpinaku
  • kilka liści sałaty
  • sok z cytryny
  • cukier, sól
Przygotuj filety śledziowe: dokładnie je umyj (jeśli są zbyt słone, krótko wymocz), potem osusz. Na każdym połóż pasek papryki (szerokości fileta). Zroluj, a następnie zepnij wykałaczkami.

Przygotowane koreczki ułóż na wąskim półmisku lub okrągłym talerzu. Udekoruj liśćmi sałaty.

Teraz przygotuj sos: majonez dokładnie wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na mniej więcej 10 minut w chłodne miejsce, by sos nabrał smaku.

Schłodzony sos przełóż na półmisek, wlej go w „miseczkę” z liścia sałaty albo podaj go osobno, w sosjerce.

Do sosu majonezowego możesz też dodać trochę posiekanych ziół, na przykład szczypiorku lub lubczyku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...