Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Konfitury z truskawek

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 1 1/2 kg cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Zacznij od starannego umycia truskawek. Potem je osącz, obierz z szypułek i włóż do emaliowanego garnka. Wsyp cukier i kilka razy delikatnie potrząśnij garnkiem; nakryj i odstaw na 24 godziny.

Następnego dnia wlej sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj go z truskawkami. Potem całość postaw na małym ogniu i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Sprawdź, czy cukier dokładnie się rozpuścił, następnie zszumuj i odstaw znowu na jeden dzień.

Trzeciego dnia gotuj konfiturę przez 3 minuty, po czym od razu przełóż do starannie wyprażonych słoików. Zamknij. Po ostudzeniu przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...