Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Konfitura z żurawin

Składniki:
  • 1 kg żurawin
  • 2 kg cukru
Owoce starannie przebierz, odrzucając jagódki niedojrzałe i uszkodzone. Wypłucz je kilkakrotnie, najlepiej pod bieżącą wodą i wrzuć na 3 minuty do prawie wrzącej wody, by potem szybko je przelać zimną wodą.

Do płaskiego rondla wlej 2 szklanki wody, doprowadź ją do wrzenia i - mieszając cały czas - wsypuj partiami cukier. Gotuj do chwili, kiedy pod warstwą szumowiny (zwanej też szumem) syrop będzie zupełnie przezroczysty. Zbierz czerpakiem szumowinę, wsyp do syropu owoce - najlepiej w dwóch partiach, aby się nie zgniotły. Gdy całość ponownie zawrze, gotuj konfitury przez kilka minut na wolnym ogniu, po czym odstaw garnek i trzymaj przez kilka godzin pod przykryciem, co pewien czas nim potrząsając, aby owoce były całkowicie zanurzone w syropie. Gotuj je jeszcze 10 minut, po czym usuń powstałe na powierzchni szumowiny, a konfiturę przelej do słoików.

W idealnie usmażonej konfiturze niepopękane, nasiąknięte syropem, lekko błyszczące owoce powinny pływać w gęstym syropie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...