Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kolorowe obwarzanki na choinkę

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    lukier:
  • 2 białka
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu 6-proc.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    do dekoracji:
  • posypki i kolorowe wiórki kokosowe
Masło utrzyj na puch, po czym dodaj cukier, 2 jaja, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i wyrób na gładką masę.

Z otrzymanego ciasta tocz cienkie wałeczki, każdy złóż na pół i skręć (jak świderek), a następnie uformuj obwarzanek. Gotowe obwarzanki przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 170°C około 15 minut.

Przygotuj lukier: białka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, a całość dokładnie wymieszaj.

Na koniec upieczone obwarzanki posmaruj lukrem, udekoruj według uznania kolorowymi posypkami i wiórkami, po czym odstaw do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...