- 50 dag mąki
- 20 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 jaja
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- lukier:
- 2 białka
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka octu 6-proc.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- do dekoracji:
- posypki i kolorowe wiórki kokosowe
Z otrzymanego ciasta tocz cienkie wałeczki, każdy złóż na pół i skręć (jak świderek), a następnie uformuj obwarzanek. Gotowe obwarzanki przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 170°C około 15 minut.
Przygotuj lukier: białka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, a całość dokładnie wymieszaj.
Na koniec upieczone obwarzanki posmaruj lukrem, udekoruj według uznania kolorowymi posypkami i wiórkami, po czym odstaw do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz