Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Kołaczyki z bryndzą

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
    farsz:
  • 40 dag bryndzy
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki śmietanki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • kminek
  • pieprz
Drożdże utrzyj z cukrem i 2-3 łyżkami letniej wody, zostaw na 5-10 minut w ciepłym miejscu. Połowę mąki przesiej do miski, wlej 2 szklanki ciepłej wody i rozrobione drożdże, całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, zostaw w ciepłym miejscu. Gdy zaczyn urośnie, dodaj sól, pozostałą mąkę, po czym starannie wyrób gładkie, lśniące ciasto. Przykryj i ponownie zostaw do wyrośnięcia.

Nasiona kminku ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, dodawaj (cały czas ucierając) cebulę i kminek. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (uwaga! osącz, posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle; utrzyj bryndzę ze śmietanką i żółtkiem stopniowo - bryndza jest bardzo słona). Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie okrągłe placuszki, w każdym zrób wgłębienie. Placuszki układaj na wysmarowanej masłem formie. Wgłębienia wypełnij farszem z bryndzy, wstaw do nagrzanego piekarnika (około 200°C) i piecz 40-45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...