- ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- farsz:
- 40 dag bryndzy
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki śmietanki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- kminek
- pieprz
Nasiona kminku ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, dodawaj (cały czas ucierając) cebulę i kminek. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą (uwaga! osącz, posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle; utrzyj bryndzę ze śmietanką i żółtkiem stopniowo - bryndza jest bardzo słona). Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie okrągłe placuszki, w każdym zrób wgłębienie. Placuszki układaj na wysmarowanej masłem formie. Wgłębienia wypełnij farszem z bryndzy, wstaw do nagrzanego piekarnika (około 200°C) i piecz 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz