Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Keczup pikantny

Składniki:
  • 2 kg mięsistych pomidorów
  • 2 strąki czuszki
  • 70 dag cebuli
  • 2 główki czosnku
  • 1 szklanka octu winnego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu
    po 1/2 łyżeczki: zmielonego ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki, sparz wrzątkiem i osącz. Obierz też czosnek, a pomidory sparz, by łatwiej zeszła skórka. Wrzuć warzywa do rondla i - co jakiś czas mieszając - gotuj je przez 50 minut najpierw na dużym, a potem na niewielkim ogniu.

Następnie przetrzyj same warzywa przez sitko, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze pół godziny. Następnie wlej ocet i olej, wrzuć obrane ząbki czosnku, zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut. Ponownie zagotuj i usuń czosnek. Bardzo gorący przecier nałóż do wyparzonych, gorących słoików i dokładnie je zakręć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...