Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Karkówka z morelami

Składniki na 8 porcji:
  • 80 dag karkówki
  • 20 dag suszonych moreli
  • 1/2 szklanki winiaku
  • 3 łyżki octu
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 2-3 goździki
  • sól
Morele namocz w winiaku na 2 godziny. Opłukane i dokładnie osuszone mięso natnij tak, by powstała kieszeń. Skrop je następnie octem, oprósz solą i cukrem i odstaw na 30 minut. Morele wyjmij z winiaku (winiak zostaw) i powkładaj w nacięcie. Mięso ciasno owiń bawełnianą nicią i podsmaż na suchej patelni.

W garnku o grubym dnie zeszklij na tłuszczu obraną i posiekaną cebulę. Przełóż do niej mięso, dodaj pieprz, goździki, skrop winiakiem i duś pod przykryciem około 50 minut. Po wyjęciu mięsa poczekaj, aż trochę ostygnie, a wtedy zdejmij nitkę i pokrój w plastry grubości 1cm.

Mięso podaje się z sosem przetartym przez sito.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...